La cinquena edició de la “Nit de la Robòtica”, organitzada per la Comissió d’Indústria 4.0, va premiar la trajectòria professional de l’enginyera i informàtica Alícia Casals i la iniciativa educativa Robolot. L’acte, que es va celebrar dijous 24 d’octubre de 2019 al Recinte Modernista de Sant Pau, el va cloure la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, qui va destacar que la fortalesa del sector de la robòtica a Catalunya.
Pere Homs, president del Grup de Treball de Robòtica de la Comissió d’Indústria 4.0, va assenyalar que “la robòtica de serveis ha tingut, aquest 2018, un creixement de més del 30% anual en el seus diferents àmbits”. Homs també va exigir una visió sistèmica de les accions en el sector i fer de la robòtica un motor de progrés i benestar.
El conferenciant convidat en la “Nit de la Robòtica” d’enguany va ser el professor Paolo Dario, del Laboratori Advanced Robotics Technologies and Systems i del Centre d’Investigació en Microenginyeria de la Scuola Superiore Sant’Anna. L’expert en Biorobòtica i Robòtica mèdica va explicar que “així com, en segles passats, els homes somniaven en construir grans catedrals, ara els enginyers treballem, a partir de la natura, les matemàtiques i la ciència, per aconseguir la robòtica del futur”. També va distingir entre científics i enginyers explicant que “els científics descobreixen i els enginyers inventen”.
Com cada any, Carles Soler, membre del Grup de Treball de Robòtica de la Comissió Indústria 4.0, va repassar les grans novetats del sector, a nivell català i mundial, i va aprofitar per posar en dubte la fiabilitat de les dades actuals sobre la Robòtica, assenyalant algunes incongruències.
Darrera dels robots hi ha persones. Alícia Casals i Gelpí va rebre el “Premi Nit de la Robòtica” en reconeixement a la seva trajectòria professional, sobretot en l’àmbit de la Bioenginyeria i la robòtica intel·ligent en aplicacions mèdiques. Ha treballat com a directora del programa de Robòtica de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i, actualment, és catedràtica en el Centre de Robòtica en Enginyeria Biomèdica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Presidenta de la Secció de Ciència i Tecnologia de l’Institut d’Estudis Catalans, Alícia Casals va ser vicepresidenta de la IEEE Robotics and Automation Society i presidenta del Technical Commitee on Biorobotics de la IEEE Engineering in Medicine and Biology Society. L’any 2014, va ser inclosa a la llista 25 women in robotics you need to know about de la plataforma Robohub.
El Premi “Projecte de l’Any” va ser per a la competició de robòtica educativa i treball STEAM “Robolot”, una iniciativa pionera en la promoció de les vocacions tecnològiques entre els més joves. Enguany, Robolot ha celebrat la seva 18a edició estenent el seu impacte més enllà del concurs, els tallers i les conferències, amb un programa de formació en robòtica educativa per al professorat de tots els nivells educatius. Els impulsors d’aquesta iniciativa pretenen incentivar l’esperit de recerca científica-tecnològica, entre els més petis i joves, per tal de despertar el seu interès per a la tecnologia i la ciència i cap als estudis d’aquests àmbits.
Trobada de referència del sector a Catalunya
La “Nit de la Robòtica” és la trobada de referència d’un sector estratègic per a la indústria catalana amb quasi un centenar d’empreses que es dediquen a aquesta activitat. La Comissió d’Indústria 4.0 està formada per membres dels col·legis d’Enginyers Industrials de Catalunya, del d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, del d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, del d’Enginyeria Informàtica de Catalunya i de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació.